Hyperhidrose behandling

Hyperhidrose behandling: Fra håndkøbspræparater til operation

 

Behandling

Flere muligheder for behandling af hyperhidrose

Der er ingen grund til at gå med svedplager og opleve nedsat livskvalitet, for der findes en del forskellige former for behandling af hyperhidrose. Nogle former kan anvendes til de lettere tilstande, og andre bruges når tilstanden er mere alvorlig. Uanset hvor hårdt man som patient er ramt, så findes der behandlingsmuligheder, som kan afprøves.

Første forsøg ved behandling af hyperhidrose er aluminiumklorid, som kan fås som roll-on eller creme f.eks. på apoteket, eller iontoforese-behandling, til behandling af hænder og fødder.

En anden behandlingsmulighed er botulinum toxin, som er en behandling med injektioner i det/de berørte områder.

Der findes medicin, der kan nedsætte svedproduktionen. Det drejer sig om en tabletbehandling med antikolinergika. Behandlingen kan benyttes i kombination med botulinum toxin.

Behandling af armsved kan også udføres med MiraDry. Det er tilførsel af mikrobølge-energi, og er permanent behandling for de fleste.

På Hyperhidroseklinikken vil du blive rådgivet til den behandling, der er bedst for dig.

Overdreven underarmsved (aksillær hyperhidrose) er kendetegnet ved ukontrollerbar sved under armene, hvorved sveden løber ned langs kroppen og danner store pletter på tøjet.

Iontoforese-behandling kan i flere tilfælde afhjælpe problemer med håndsved, fodsved og i enkelte tilfælde sved i armhulerne. Hos de hyperhidrosepatienter der oplever effekt, kan det være en rigtig god behandlingsform baseret på naturlige stoffer.

Der findes forskellige typer af oral medicin, der kan anvendes ved hyperhidrosis. Medikamenterne har forskellige virkningsmekanismer, men fælles for dem er af de forhindrer aktiveringen af svedkirtlerne og dermed mindskes svedtendensen.

Botulinum toxin, også kaldet botox, er et lægemiddel, der bruges til behandling af hyperhidrose. Ved at sprøjte botulinum toxin ind i det svedende område mindskes signalvejen fra nerveenderne til svedkirtlerne, hvorved svedproduktionen hæmmes.

miraDry kan anvendes til behandling af aksillær hyperhidrosis (armsved). Denne behandling er en ikke-kirurgisk behandling, der fjerner svedkirtlerne permanent. miraDry-apparatet udsender kontrollerede elektromagnetisk energi til små punkter i armhulen, hvorved svedkirtlerne destrueres.

I gennem tiden har man prøvet med forskellige kirurgimetoder til at afhjælpe svedproblemer, særligt i forhold til sved på hænder og under armene. Hvis man overvejer kirurgi skal man altid før indgrebet være opmærksom på risikoen for bivirkninger.

Når man lider af hyperhidrose, har man en øget risiko på ca. 20-27 % (American Academy of Dermatology) for at udvikle angst, stress eller depression. Hyperhidrose er en kronisk fysisk sygdom, og mange føler sig hæmmet af sygdommen, da den kan være invaliderende, stressende og særdeles udfordrende.

Hyperhidrose hos børn kan komme til udtryk på forskellige tidspunkter i barndommen. Nogle forældre bemærker ikke, at deres barn har hyperhidrose, mens andre opdager den øgede svedtendens allerede hos deres spædbørn. For nogle børn viser hyperhidrose sig først i alderen 8-9 år.