Botulinum toxin

Behandling af hyperhidrose med botox

 

Behandling

Botulinum toxin mindsker signalvejen til svedkirtlerne

Botulinum toxin, også kaldet botox, er et lægemiddel, der bruges til behandling af hyperhidrose. Ved at sprøjte botulinum toxin ind i det svedende område mindskes signalvejen fra nerveenderne til svedkirtlerne, hvorved svedproduktionen hæmmes. Det er en yderst effektiv behandling, og kan næsten gøres helt smertefrit ved bedøvelse.

Botulinum toxin er et nervegiftstof udvundet fra bakterien Clostridium Botulinum, men ved behandling bliver botulinum toxin fortyndet med saltvand. Derved er botulinum toxin ikke længere farligt, og lægerne har brugt stoffet i over 40 år uden at registrere langtidsbivirkninger. Botulinum toxin bliver også brugt til behandling af eksempelvis migræne og spasme.

3-6 måneders effekt

Effekten af botulinum toxin varer imellem 3-6 måneder, og skal gentages 1-4 gange om året. Mere end 90% af patienter med hyperhidrose er tilfredse med behandlingen. Nogle dage efter behandlingen oplever patienter typisk at være helt tørre, hvorefter der kan ske en langsom forværring i svedtendensen, indtil næste behandling bliver nødvendig. Man skal være opmærksom på, at effekten af indsprøjtningerne i mange tilfælde først indtræder nogle dage efter behandlingen, i enkelte tilfælde kan der gå op til en uge.

Det anbefales at blive bedøvet inden behandling med botulinum toxin på følsomme områder, såsom hænder og fødder, mens det oftest kan klares uden bedøvelse i armhuler. Botulinum toxin kan også bruges som behandlingsform til børn. Dog anbefales det, at børn altid bliver lokalbedøvet.

Hvor i landet kan man blive behandlet?

Indsprøjtningerne med botulinum toxin er en omkostningsfuld behandling. Hvis din læge finder behandlingen nødvendig, er det i Danmark muligt at blive behandlet på hænder og under armene igennem det danske sygehusvæsen. Kontakt din læge og forhør dig om dine muligheder for behandling i din region.

Botulinum toxin kan bruges som behandlingsform over hele kroppen. På Hyperhidroseklinikken i København behandles eksempelvis også ansigt, fødder, ryg, bryst og lysken. Da Hyperhidroseklinikken er en privatklinik kræver det en henvisning at blive behandlet (på hænder og i armhuler) eller egenbetaling. Besøg www.hyperhidroseklinikken.dk og læs mere om de forskellige behandlingsmuligheder.