Hyperhidrose medicin

Medicinsk behandling af hyperhidrose

 

Behandling

Medicinsk mindskning af svedtendens

Der findes forskellige typer af medicin, der kan anvendes ved hyperhidrose. Medikamenterne har forskellige virkningsmekanismer, men fælles for dem er, at de forhindrer aktiveringen af svedkirtlerne og dermed mindskes svedtendensen.

Medicintyper og bivirkninger

Ofte anvendes medicinpræparaterne Ercoril og Ditropan, der er af medicintypen antikolinergika. Antikolinergika har til formål at hæmme nerveimpulserne i det autonome nervesystem, hvorved aktiveringen af svedkirtlerne mindskes. Det autonome nervesystems andre funktioner vil dog desværre også hæmmes i en vis grad, hvilket betyder at man kan opleve bivirkninger såsom mundtørhed, hovedpine, problemer med vandladning, forstoppelse og træthed.

En del patienter oplever også sløret syn, forøget hjerterytme og kognitive bivirkninger, såsom koncentrationsbesvær og hukommelsesbesvær. Et nyt forskningsstudie har vist, at der er en sammenhæng mellem demens hos ældre og indtagelse af antikolinergika. Tal med din læge, hvis du oplever kognitive bivirkninger.

6-8 timers effekt

Nogle patienter oplever kun få bivirkninger, og da kan medicinsk behandling være en god løsning. Pillernes virkning varer ca. 6-8 timer. Fra man indtager medicinen til man oplever en effekt, går der ca. 45 minutter til 1 time. Man skal være opmærksom på, at effekten ofte er højere, hvis man ikke indtager føde og drikkelse en time før og efter indtagelse af medicinen.

Situationsbestemt brug

Medicinen kan også anvendes efter behov. Ved behov menes, at man anvender medicinen ved særlige arrangementer, så bivirkningerne ikke er tilstede konstant. Samtidig kan effekten af medicinen aftage, hvis den anvendes for hyppigt, og man må derfor holde en pause for igen at opnå fuld effekt.

Der findes andre typer af medicin som også bruges til behandling af hyperhidrose, men det er bedst at tale med en læge om medicintyper og muligheder.

Det er muligt at søge kronikertilskud til medicinen, forhør dig om mulighederne ved din egen læge.