Samtaler

Tal med nogen om sygdommen

 

Behandling

Du er ikke alene

Når man lider af hyperhidrose, har man en øget risiko på ca. 20-27 % (American Academy of Dermatology) for at udvikle angst, stress eller depression. Hyperhidrose er en kronisk fysisk sygdom, og mange føler sig hæmmet af sygdommen, da den kan være invaliderende, stressende og særdeles udfordrende. Det er altså sveden, der medfører den dårligere psyke og ikke omvendt. Patienter med hyperhidrose har dårligere livskvalitet end patienter med psoriasis og endda lige så dårligt livskvalitet, som nyrepatienter i dialyse. Der er ingen tvivl om, at hyperhidrose er en belastning for det psykiske velvære og ens livskvalitet.

Hyperhidrose kan være meget styrende i forhold til planlægning og indretning af ens liv. Nogle fravælger spontanitet, at stifte familie eller tager specifikke karrierevalg, eksempelvis nattevagter, der bedre kan tilpasses hyperhidrosen.

Hvis man har udviklet angst eller depression, er det vigtigt at søge hjælp. Det kan hjælpe at tale med en psykolog, gå terapi eller dyrke mindfulness. Det kommer ikke til at fjerne sygdommen, men det have en positiv effekt i forhold til at bryde den onde cirkel af negative tankemønstre, som man har udviklet i forbindelse med hyperhidrose. Tankemønstrene kan have en forstærkende indvirkning på svedtendensen.

Tal med din familie, venner og læge omkring de svære situationer, og hvordan der eventuelt kan findes en behandlingsløsning. Hvis man er studerende kan man enten få gratis psykologhjælp hos Studenterrådgivningen (http://www.srg.dk) eller på sit studie. Tal med din uddannelsesinstitution om dette.

Bemærk: Hvis du har hyperhidrose, skal du være påpasselig med at tage antidepressiv medicin, da dette kan øge din svedtendens. Tal med din læge om dette.