Armsved

Overdreven underarmsved (aksillær hyperhidrose)

 

Symptomer

Symptomer på aksillær hyperhidrose

Overdreven underarmsved (aksillær hyperhidrose) er kendetegnet ved ukontrollerbar sved under armene, hvorved sveden løber ned langs kroppen og danner store pletter på tøjet. Dette resulterer i stort ubehag og skam over de tydelige svedmærker på ens tøj. Derfor planlægger en person med aksillær hyperhidrose dagligt nøje sit tøjvalg og skifter tøj flere gange om dagen for at undgå pinlige episoder. Typisk vil personen klæde sig i hvidt eller sort. Og gerne klædt i flere lag – selv på varme dage. Ekstra trøjer medbringes ofte som sikkerhed. Bevægelsesmønsteret påvirkes ofte og personer der lider af aksillær hyperhidrose vil ofte holde armene langs siderne, være tilbageholdende med at løfte hånden eller gestikulere. Tøjkontoen er ofte høj, da trøjer og skjorter ødelægges af sved og deodoranter, som tilsammen giver gule, undertiden hvide pletter og en lugt, der ikke altid kan fjernes ved vask. Mennesker, der lider af aksillær hyperhidrose har nedsat livskvalitet.

Problemer med armsved begynder ofte i de sidste år som teenager. Omkring halvdelen af ​​dem, der har overdreven sveden, har en nær slægtning med det samme problem, så meget tyder på, at problemet er genetisk.

Ekkrine og apokrine svedkirtler

I armhulen findes både ekkrine og apokrine svedkirtler. De ekkrine svedkirtler indeholder vand og kogesalt, og det er ofte dem, der er involveret i aksillær hyperhidrose. Derfor lugter personer med denne hyperhidroseform oftest heller ikke mere end personer med normal svedtendens under armenene.

Hvis du oplever lugtgener i forbindelse med armsved, kan det skyldes en større mængde af apokrine svedkirtler, da disse svedkirtlers energirige, olierede sved kan fremkalde svedlugt. For at komme lugten til livs er det vigtigt med grundig vask under armene, så alle bakterier fjernes.

Råd til at undgå armsved

  • Brug antiperspirant deodorant hver dag.
  • Brug t-shirts, skjorter og trøjer, der sidder løst omkring armhulerne, helst bomuld, så huden kan ånde.
  • Husk at valg af farve på tøjet kan afsløre sveden mere eller mindre. I hvidt og sort tøj er sveden ikke så synlig, men hvis sveden får lov til at tørre i sorte stoffer, kan det efterlade hvide rester.
  • Ved toiletbesøg, kan du benytte lejligheden til at vaske dig under armene med koldt vand og tørre med papir.

Forskellen mellem deodorant og antiperspirant

Deodoranter virker ikke, så du holder op med at svede, de skjuler kun lugten og reducerer antallet af bakterier. Deodoranter, der indeholder zink, har antibakterielle egenskaber, hvilket reducerer lugten af ​​sved, men ikke sveden. Antiperspiranter dæmper svedproduktionen på grund af det faktum, at de indeholder en forholdsvis høj procentdel af aluminiumchlorid, hvilket har en sammentrækkende effekt på svedkanalerne.

Behandling af armsved

Til behandling af underarmsved bruges antiperspiranter, indsprøjtninger med botolinumtoxin, operation og i nogle tilfælde medicin.

Behandlingen med mikroinjektioner med botulinumtoxin i armhulen tager 5-10 minutter og kræver ofte ikke bedøvelse. For at minimere smerten gives injektionerne med tynde nåle. Hvis du vil smertedækkes, kan en bedøvelsescreme (EMLA®) påføres armhulerne en time før behandling.

Hvad er effekten?

Effekten kommer 2-3 dage efter behandlingen, og de fleste er tilfredse med et genbesøg en måned senere. De fleste har en effekt i 3-12 måneder, og gentagen behandling giver en lignende effekt.

Hvad er bivirkningerne?

Eventuelle bivirkninger er milde og forbigående. Behandling af overdreven sved i armhulerne, kan give ”jag” lidt tid efter behandlingen. Årsagen til dette er er at nogle af nerverne rammes ved behandlingen. Læs mere om de forskellige behandlingsformer.