Fodsved

Overdreven fodsved (plantar hyperhidrose)

Symptomer

Symptomer på plantar hyperhidrose

Overdreven fodsved (plantar hyperhidrose) er en tilstand, hvor fødderne er drivende våde det meste af dagen. Personer med overdreven fodsved oplever at sætte våde fodaftryk på gulve, og derfor beholder de oftest også skoene på. Samtidig kan den overdrevne fodsved medføre, at skoene hurtigere går i stykker og må skiftes ud oftere, hvilket er omkostningsfuldt.

Om sommeren kan det være en udfordring at have bare fødder i sandaler eller klipklappere, da man ofte oplever at glide rundt i skoene. Det samme gælder ved gulve med glatte overflader. Her er der risikoen for, at man glider og falder på grund af konstant våde fødder som følge af sveden. Om vinteren fortsætter den overdrevne fodsved, selvom det er minusgrader, hvilket er ubehageligt og kan føre til forfrysninger.

Hvordan er det at have fodsved?

Våde fødder forårsager som før nævnt bl.a. fodspor på gulve. Som oftest er det dog den dårlige lugt, der generer mest. Dem, der lider af fodsved, vasker ofte deres fødder flere gange om dagen og har ofte ekstra sokker med på arbejde. Den kroniske fugt ødelægger tit skoene.

Hvis du er hårdt ramt af fodsved, er det ekstra vigtigt at tage sig af din fodhygiejne. Fodhygiejne bør ikke kun opretholdes af hensyn til lugten af ​​sved, men fordi en våd fod også lettere påvirkes af infektioner som rosenfeber, vorter eller fodsvamp.

Råd til at undgå fodsved

  • Brug ikke det samme par sko flere dage i træk, da de ikke har tid til at tørre helt mellem brugen.
  • Vask dine fødder dagligt, brug antibakteriel sæbe og sørg for at vaske mellemrummene mellem tæerne grundigt.
  • Brug kun bomuldssokker og skift dem flere gange om dagen, hvis du har kraftig fodsved.
  • Brug fodpulver.
  • Prøv et præparat med aluminiumklorid.
  • Forsøg at undgå stramme sko. Brug gerne et par luftige sko eller tøfler til at tage på i arbejdstiden.
  • Et par ekstra indlægssåler kan være gode. På den måde kan du nøjes med at skifte sålerne i de sko, der bruges dagligt – fx arbejdssko.

Behandling af fodsved

Mikroinjektioner af botulinumtoxin gives over hele den svedige fod, som normalt er fodsålen, tæerne og noget på kanterne og toppen af ​​foden. Behandlingen gives efter bedøvelse. Behandlingen tager 1-1½ timer at udføre, og når du derefter forlader klinikken, er styrken og følelsen i foden vendt tilbage.

Hvad er effekten?

Efter 2-3 dage oplever flertallet at fodsveden er mærkbart reduceret. Virkningen varer i 3-12 måneder.

Hvad er bivirkningerne?

Eventuelle bivirkninger af botulinumtoxin er forbigående. Blå mærker og ømme fødder samt øget svedtendens fra andre steder kan forekomme. Tørre øjne, mundtørhed og mild inkontinens er også rapporteret.

Forskellige former for pudder kan hjælpe med at absorbere sveden, men der skal rigtig behandling til for at komme problemet ordentlig til livs. De mest brugte behandlingsformer er iontoforese, indsprøjtninger med botolinumtoxin, evt. medicinsk behandling. Læs mere om de forskellige behandlingsmuligheder til overdreven fodsved.