Generaliseret sved

Generaliseret sved (generaliseret hyperhidrose)

 

Symptomer

Symptomer på generaliseret hyperhidrose

Generaliseret sved (generaliseret hyperhidrose) er overdreven sved fra flere områder på kroppen. Det kan f.eks. være en kombination af overdreven ansigtssved, rygsved og lyskensved. Personer med generaliseret sved har ofte meget planlægningsarbejde i løbet af dagen for at få deres hverdag til at fungere. De skal nøje udvælge tøj og er nødsaget til at medbringe skiftetøj til hele dagen.

Ligesom med alle andre former for hyperhidrose skal der ikke særligt meget anstrengelse eller stress til før svedresponsen udløses for personer med generaliseret hyperhidrose. Patienterne beskriver ofte deres sygdom som en følelse af, at der er noget galt med temperaturreguleringen i kroppen.

Generaliseret sved eller kompensatorisk sved kan være en bivirkning, hvis man har fået foretaget en ETS-operation. Sveden kan også opstå på grund af en anden sygdom eller medicin, hvorved det vil blive karakteriseret som sekundær hyperhidrose. Ved sekundær hyperhidrose bør du gå i dialog med din læge, så du kan blive udredt for, hvilken sygdom eller medicin der medfører øget svedtendens hos dig.

Hvordan er det at have generaliseret sved?

Selvom du sveder fra store dele af kroppen, er der ofte områder, der forstyrrer mest. Det kan være sveden, der er synlig, såsom ansigtssved, eller sved, der får dig til at fryse, såsom rygsved eller sved fra lysken og underlivet, der trænger igennem tøj og laver pletter på stole. Da anstrengelse udløser generel sved, skal man planlægge omhyggeligt; at komme ud af døren (fx for at tage på arbejde) tidligere for ikke at stresse, at bruse koldt for ikke at svede eller medbringe ekstra tøj til udskiftning på arbejdspladsen. Patienter, der lider af generel hyperhidrose, har nedsat livskvalitet.

Behandling af generaliseret sved

Den mest almindelige behandling til generaliseret hyperhidrose er medicinsk behandling, antiperspirant (som creme) og indsprøjtninger med botulinumtoxin. Læs mere om behandlingsmulighederne under behandling her på hjemmesiden.

Tidligere har det været meget vanskeligt eller umuligt at behandle patienter med generaliseret hyperhidrose. Selv nu er det en stor udfordring at behandle generel svedtendens, men en kombination af botulinumtoxin og tabletbehandling, kan være effektiv. Det er vigtigt, at patienten kan prioritere de områder af kroppen, hvor sveden er til størst gene. Behandlingen med botulinumtoxin vil ske på de områder af kroppen, hvor patienten lider mest af hyperhidrose, og hvis effekten viser sig at være ufuldstændig, gives tilskud med tabletter.

Hvad er effekten?

Virkningen af ​​botulinumtoxin kommer efter 2-3 dage, og med tilskud af ​​tabletter kommer yderligere effekt efter 1-2 dage. Mange får det bedre. Virkningen varer i ca. 3 måneder.

Hvad er bivirkningerne?

Eventuelle bivirkninger er forbigående. Tørre øjne såvel som tør mund kan forekomme.