Håndsved

Overdreven håndsved (palmar hyperhidrose)

Symptomer

Symptomer på palmar hyperhidrose

Overdreven håndsved (palmar hyperhidrose) er en tilstand, der er ekstremt stressende, pinlig og ødelæggende for ens selvværd. Sygdommen hindrer flere personer i skolearbejde, jobfunktioner, almindelig husligt arbejde, socialt samvær m.m. For de personer, der lider af overdreven håndsved, kan der også opstå flere pinefulde situationer, så som at skulle give hånd eller lave papirarbejde. At leve med palmar hyperhidrose har således stor betydning for de handlinger, man foretager sig.

Sved fra hænder er vigtigt for at få et godt greb. Derfor er vi skabt med især mange svedkirtler på håndfladerne og fingrene. Mennesker, der ikke sveder fra hænder, mister ting og har problemer med finmotorik. Tilstrækkelig sved giver et godt greb. For de personer, der lider af overdreven håndsved, vil det tværtimod føre til et dårligere greb. Konstante afbrydelser med få minutters mellemrum er nødvendige for at tørre hænderne, så man kan arbejde videre igen, inden hænderne igen skal tørres.

Det skaber frustration, koncentrationsbesvær, og man bliver ked af det. Personer med overdreven håndsved oplever derfor ofte at have en dårligere livskvalitet, faktisk den dårligste livskvalitet af alle patienter med en dermatologisk sygdom.

Hvordan er det at have sved i hånden?

At hilse på eller røre ved andre, når man har en svedig hånd kan føles pinligt og ubehageligt. Undertiden køler sveden også hånden ned, som derefter bliver kold. Den overdrevne håndsved er også til stede om vinteren, hvilket yderligere afkøler hånden. At sætte våde mærker på papir, computermus eller efterlade våde svedpletter på bordpladen er også eksempler på situationer, der er pinlige og ubehagelige.

Behandling af overdreven håndsved

De fleste patienter, der får mikroinjektioner med botulinumtoxin i håndfladen og på fingrene, er tilfredse. Injektionerne gives med en tynd nål, efter at hånden er blevet bedøvet.

Hvad er effekten?

Ni ud af ti patienter oplever i 3-12 måneder at være tilfredse med behandlingen. Virkningen kommer 2-3 dage efter injektionsbehandlingen.

Hvad er bivirkningerne?

Eventuelle bivirkninger af botulinumtoxin er forbigående. Nogle få oplever at miste noget af “pincetgrebet” for en periode. Blå mærker, tørhed samt øget svedtendens andre steder kan forekomme.

Behandling af håndsved

Der findes flere måder, hvorpå man kan behandle overdreven håndsved. De mest brugte er antiperspiranter, iontoforese, indsprøjtninger med toxin, evt. medicinsk behandling eller operation. Læs mere om behandlingsformer.