Lyskensved

Overdreven lyskensved (inguinal hyperhidrose)

 

Symptomer

Symptomer på inguinal hyperhidrose

Overdreven lyskensved (inguinal hyperhidrose) kan være meget generende i hverdagen. Personer, der lider af overdreven lyskensved, må ofte nøje planlægge tøjvalg, da de sveder igennem undertøj og bukser. Det kan samtidig være frustrerende og pinligt at sætte svedmærker på stole, især i forbindelse med sociale arrangementer. På samme måde som under armene findes også i lysken ekkrine og apokrine svedkirtler. Hvis der i lysken er et øget antal apokrine svedkirtler, kan den øgede svedtendens også føre til lugtgener.

Hvordan er det at have lyskensved?

Der er altid en frygt for, at svede igennem undertøj og bukser. At rejse sig op og have efterladt en våd plet på stolen opleves som meget pinligt. Valg af tøj bliver som førnævnt vigtigt. Bukser med groft stof som jeans er det, der foretrækkes selv på varme sommerdage. Du føler dig usoigneret og måske endda modbydelig. Denne følelse kan blandt andet føre til at nogle personer opgiver deres samliv.

Behandling af overdreven lyskensved

Mikroinjektionbehandlingen med botulinumtoxin, efter bedøvelse med creme (EMLA®), gives med en tynd nål. Ved hver injektion placeres en dråbe i huden.

Hvad er effekten?

Efter 2-3 dage opleves effekten i form af nedsat eller stoppet sveden. De fleste er tilfredse i en periode svarende til 3-12 måneder.

Hvad er bivirkningerne?

Eventuelle bivirkninger er forbigående. Tørhed i 1-2 uger eller øget sved andetsteds på kroppen.

Andre behandlingsformer

Forskellige former for pudder kan hjælpe med at absorbere sveden, men der skal rigtig behandling til for at komme problemet ordentlig til livs. Eksempelvis, som nævnt overnfor, indsprøjtninger med botolinumtoxin eller medicinsk behandling kan anvendes, som behandlingsform til sved i lysken.

Du kan læse mere om forskellige behandlingsmuligheder til overdreven sved i lysken under behandling her på hjemmesiden.