Ansigtssved og hovedbundssved

Overdreven ansigtssved og hovedbundssved (craniofacial hyperhidrose)

Symptomer

Symptomer på craniofacial hyperhidrose

Overdreven ansigtssved og hovedbundssved (craniofacial hyperhidrose) kan opleves meget generende for personer, der lider af det. Ansigtet er dit spejl til omverden, og sveden i ansigtet er altid synligt for offentligheden, og dermed er det svært at ”skjule” problemet. Det medfører i flere tilfælde, at personer med overdreven ansigtssved bl.a. fravælger jobfunktioner og sociale arrangementer.

At gå til bussen, handle ind eller at sidde i et varmt lokale kan være nok til, at sveden løber ned i øjnene på patienter med overdreven ansigtssved. Saltene fra sveden svider i øjnene og gør det endnu mere ulideligt at lide af craniofacial hyperhidrose.

Ansigts- og hovedbundsved

Der er masser af svedkirtler i ansigtet. Kun hænder og fødder har samme tæthed. Ud over stress og varme kan svedkirtlerne i ansigtet også stimuleres af smagsreflekser. Alle ved sikkert, at de kan begynde at svede af stærk mad! Lider man af udtalt sved fra ansigtet kan det føles meget generende og besværligt, dels fordi det er synligt, dels fordi det forårsager rent fysiske problemer som dryp af sved på papir eller instrumenter, at få saltsved i øjnene eller fryse – når du sveder – selv når det er minusgrader uden for. At være svedig i ansigtet kan undertiden opfattes som et tegn på usikkerhed og nervøsitet. Mange mennesker, der lider af ansigts- og hovedbundssved, ønsker ikke at være i centrum som fx at holde taler, præsentationer osv.

Behandling af overdreven ansigtssved og hovedbundssved

Ansigtssved og hovedbundssved kan behandles med bl.a. antiperspirant cremer, medicin og indsprøjtninger med botulinumtoxin.

Behandlingen med mikroinjektioner med botulinumtoxin tager cirka 15 minutter. I ansigtet har vi et specielt botulinumtoxin, der har minimal effekt på ansigtsmusklerne. For at minimere nålestikkenes smerte anvendes en meget tynd nål. Derudover tilbydes vores patienter bedøvelsescreme og en hurtigvirkende morfin i forbindelse med behandlingen. Selvom morfinen forsvinder fra kroppen inden for et kvarter, må du ikke køre bil i 24 timer efter din behandling, hvis du valgte morfin som smertelindring.

Hvad er effekten?

Efter 2-3 dage bliver et flertal af patienterne tørre. Livskvaliteten forbedres betydeligt. Man kan forvente ca. 3 måneders effekt af behandlingen, som derefter kan gentages.

Hvad er bivirkningerne?

Når panden behandles, kan patienter have en forbigående virkning (1-2 uger) med mindre rynker og svært ved at hæve øjenbrynene. Vores patienter, der oplever denne bivirkning, finder det acceptabelt, da de bliver tørre. Andre mindre almindelige bivirkninger kan være tørre øjne, tør mund eller blå mærker. Læs om behandlingstyperne.